Kāpēc “Viltvārdis”? Lato Lapsa skaidro skandalozo grāmatu par Valsts prezidentu (VIDEO)

Kadrs no video

Šonedēļ grāmatnīcās ir nonākusi apgāda “Mantojums” izdotā Lato Lapsas un Kristīnes Bormanes grāmata “Viltvārdis”, kas veltīta Valsts prezidenta Egila Levita biogrāfijas slēptajām lappusēm – “skeletiem Egila Levita skapjos”, kā minēts grāmatas ievadā.

Nekādas preses konferences vai grāmatas atvēršanas svētki nav paredzēti, taču 8. jūlijā grāmatas autori ir iecerējuši doties uz Latvijas Nacionālo bibliotēku, lai nodotu tai ar likumu pienākošos “Viltvārža” eksemplārus.

Brīnumainā kārtā ir sagadījies tā, ka tieši 8. jūlijā aprit gads kopš “Viltvārža” galvenā varoņa stāšanās valsts prezidenta amatā, un Egila Levita kanceleja ir paziņojusi, ka tieši šajā dienā pulksten 11 arī viņš gatavojoties doties uz Latvijas Nacionālo bibliotēku, lai tur “simboliski sagaidītu pirmo gadadienu kopš stāšanās augstajā amatā”.

Jau pirms grāmatas iznākšanas autori publiskoja Valsts prezidenta kancelejas vadītāja Andra Teikmaņa vēstule ar viņa parakstu, kurā viņiem liegts iepazīties ar Hamburgas universitātes rīcībā esošiem dokumentiem par Levita zinātniskajiem darbiem un iegūto izglītību.

“Tas nav viltojums – es pats sazinājos ar šo kungu, lai pārliecinātos, ka vēstuli patiešām ir rakstījis un parakstījis viņš. Un tagad pajautājiet paši sev – kādu iemeslu dēļ Egilam Levitam ir jāmēģina slēpt arhīvu materiālus par viņa ģimenes izbraukšanu no PSRS? Kādu iemeslu dēļ viņš liedz piekļuvi datiem par savu pilsonību Vācijas oficiālajos reģistros? Kādu iemeslu dēļ viņš tik ļoti nevēlas, lai tiktu pārbaudīti viņa izglītības dokumenti un zinātnisko grādu iegūšana (ja tādi tiešām ir iegūti)? Un kāpēc šie jautājumi Egilu Levitu satrauc tik ļoti, ka prezidentam nākas dot uzdevumu savam kalpam – piedraudēt ar kriminālprocesu tiem, kas grib zināt pārāk daudz?” retoriski vaicā L. Lapsa.

Grāmatas ievadā citēts arī pats Egils Levits: “Tas pieder pie paša pirmā soļa vēstures izvērtēšanā – pie patiesības noskaidrošanas. Demokrātiskā sabiedrībā pastāv morālā higiēna. Tu nevari dzīvot ar meliem! Tāpēc ir nepieciešams noskaidrot patiesību. (..) Ja kāds liedzas kā mazs puika, tas, protams, ir infantili, un šādus infantilus izturēšanās veidus mēs varam redzēt arī no pieaugušajiem politiķiem.”

“Viltvārdis” ir pirmā daļa autoru iecerētajam divsējumu pētījumam “Viltvārdis valstsgribis” ar apakšnosaukumu „Skeleti Egila Levita skapjos”. Domājams, ka otrā daļa ar nosaukumu “Valstsgribis” nāks klajā šā gada nogalē vai nākamā gada sākumā.

“Viltvārža” pirmais metiens ir 4000 eksemplāru. Grāmatas vāka autore ir talantīgā čehu māksliniece Terēza Kolarikova (Tereza Koláříková). Grāmatā izmantoti dokumenti un informācija no Latvijas Nacionālā arhīva (Tukuma zonālā Valsts arhīva, Personāla dokumentu valsts arhīva), Latvijas Kara muzeja un mormoņu baznīcas datubāzēm.

Pievienot komentāru